| | Mitglied werden | | | Hilfe | | | Login | ||||||||
Sie sind hier: Startseite > Vaybee! Forum |
Hilfe | Kalender | Heutige Beiträge | Suchen |
|
Themen-Optionen | Thema durchsuchen |
|
||||
|
||||
Böyle Buyurdu zerdüst
"İnsan hayvanların en gaddarıdır.
Yeryüzünde en hüzün verici oyunlardan, boğa güreşleri ve çarmıha germelerden hazzetmiştir bugüne değin; ve insan cehennemi keşfettiğinde, bakın ki, bu onun yeryüzündeki cenneti oldu. Büyük insan bağırırsa eğer-: Alelacele koşar küçük insan imdada ve keyfinden dili ağzından sarkar: O ise bunu, "merhametim" diye tanımlar. Küçük adam, hele şair- ne mahirane şikayet eder hayatı sözlerle! Kulak verin ona, lakin her şikayette gizli olan hazzı da duymazlıktan gelmeyin! Hayattan şikayet eden böyleleri: Bir bakışıyla haklarından gelir hayat bunların. "Beni seviyorsun, öyle mi?" der küstah, "Azıcık bekle, sana ayıracak vaktim yok henüz." İnsan, kendine karşı en zalim olan hayvandır; ve "günahkar" ve "çarmıh taşıyan" ve "tövbekar" diye tanımlananların yakınma ve şikayetlerindeki hazzı duymazlıktan gelmeyin! ... "Ebediyen tekrar gelir, kendisinden usandığın o küçük insan!" - böyle derdi kederim esneyerek ve sürürdü ayağını ve dalamazdı uykuya. Mağaraya dönüştü gözümde, insanoğlunun dünyası, göğsü içine çöküktü; her canlı şey, bana bir insan çürümesi ve kemik ve yıkkın bir mazi gibi göründü. İnsan mezarlarının tamamında oturuyordu iç çekişim ve takati yoktu ayağa kalkmaya; iç çekişlerim ve soru soruşlarım, gece gündüz felaketleri vukuundan erken haber veriyor ve gırtlağımdan yakalayıp boğmaya çalışıyor ve içimi kemiriyor ve yakınıyordu: - "Ah, insan ebediyen tekrar gelir! Küçük insan ebediyen tekrar gelir!" Vaktiyle çırılçıplak görmüştüm ikisini de en büyük insanla en küçük insanı: Pek benziyorlardı birbirlerine - pek insaniydi, en büyüğü dahi! Pek küçük, en büyüğü dahi insanın! - Buydu benim insanda usandığım! Ve en küçüğünde dahi ebediyen tekrar gelmesi! - Buydu benim usandığım tüm varoluşta. Ah, tiksinti! Tiksinti! Tiksinti!" - - Büyle buyurdu Zerdüşt ve içini çekti ve ürperdi; hastalığını hatırlamıştı zira. -Friedrich Nietzsche, Böyle Buyurdu Zerdüşt, Nekahetteki |
|
||||
|
||||
:)
Begendigim birseyi paylastim yanlizca......
|
|
||||
|
||||
Yorumsuz
|