Vaybee!
  |   Mitglied werden   |   Hilfe   |   Login

Sie sind hier: Startseite > Vaybee! Forum > Aktuelles

Hilfe Kalender Heutige Beiträge

Antwort

Themen-Optionen Thema durchsuchen
Alt 26.08.2013, 22:24
Benutzerbild von benekalice
benekalice benekalice ist offline
Erfahrener Benutzer

Standard AKP partili istifalar

Bu eski haber ve istifalarin basi. Bebek katili Öcalan'i ev hapisine cikariyorlar, yakinda tamamen serbest birakirlar.

2 bine yakın AKP’linin partisinden istifa etti

AK Parti'nin İmralı ile yürüttüğü '2. Açılım'a tepki olarak partililer istifa etti.

Haber Tarihi: 21 Şubat 2013 / 14:50

İmralı’da Abdullah Öcalan’la yapılan görüşmeler ve BDP ile yeni anayasa girişimi nedeniyle Kırşehir, Ankara, Muğla, Denizli, İzmir, Kocaeli, Samsun ve Sinop başta olmak üzere çok sayıda ilde 2 bine yakın AKP’linin partisinden istifa ettiği bildirildi.

Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre, Öcalan’la yapılan açılım görüşmeleri ve Başbakan Erdoğan’ın halkın yeni anayasa için BDP ile yola devam edebileceklerini açıklaması, AKP’de tepki yarattı. Bu tepkiler sonrasında çok sayıda AKP’linin il ve ilçe örgütlerine istifa dilekçesi gönderdiği öğrenildi.

AKP’li yöneticiler istifalarla ilgili olarak, “Bazı arkadaşların istifa ettikleri doğru ama son dönemdeki tartışmalarla ilgili değil. Açılım konusunda bazı tepkiler olduğu, bazı tepkilerin de aşırıya kaçtığı konusunda bize de bilgiler geldi ama parti içinde çözdük. AKP büyük bir parti. 7 milyon üyemiz var. Ufak tefek sıkıntıların olması normaldir. Ama belirleyici değildir” ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYADA TEPKİLER

AKP’de yaşanan istifa dalgası sosyal medya üzerinden de yürümeye başladı. Sosyal medyada birçok AKP’li Öcalan’la masaya oturmaya karşı çıkarken, “Bu AKP ile bir arada olmamız mümkün değil” ifadelerini kullandıkları görüldü.

ANKETLER DE BUNU GÖSTERİYOR

İstifa dalgasının büyümemesi için AKP yönetiminin harekete geçtiği ve hoşnutsuzluk gösteren partililerle tek tek görüşüldüğü, bazılarının da bizzat genel başkan yardımcıları tarafından arandığı öğrenildi. Başbakan Erdoğan’ın AKP TBMM Grup toplantısında ısrarla Öcalan’la MİT ‘in görüşmesinin “masaya oturmak” anlamına gelmediği vurgusunun da tepkileri yatıştırmak amacı taşıdığı ifade edildi.

AKP’de istifalar başlarken anketler de bunu doğruluyor. Son olarak Metropoll Araştırma Şirketi’nin İstanbul’da yaptığı ankette, AKP’ye oy vermiş seçmenlerin “Öcalanlı açılım”a verdiği destek yüzde 20′nin altında kalmıştı.

Aydınlık
Alt 26.08.2013, 22:26
Erfahrener Benutzer

Standard

http://haber.gazetevatan.com/chpye-o...026/4/yazarlar

CHP'ye oy verebilirim diyen AKP'lilerin sayısı arttı

Mine Şenocaklı
Bu seçimlerde kutuplaşmanın eskisi gibi olmadığını göreceğiz. Seçmen normalleşiyor. Türkiye’de 2007 ve öncesinde yapılan araştırmalarda, “Bugün seçim olsa oyumu AKP’ye vereceğim” diyen seçmenin yaklaşık yüzde 65’i, “Ağzıyla kuş tutsa CHP’ye oy vermem” diyordu. Halbuki bugün geldiğimiz noktada bu oran yüzde 45’e düşmüş durumda...

* İlk günkü söyleşimizde seçmen davranışlarının değiştiğini, normalleştiğini söylemiş ve “Bu seçimde partiler arasındaki kutuplaşmanın da eskisi kadar olmadığına Türkiye şahit olacak. Mesela AKP Antalya’yı alabilir, CHP ise neredeyse yok noktasında olduğu Diyarbakır’da, Muş’ta, Siirt’te, Batman’da milletvekili çıkarabilir” demiştiniz...
Evet. İki tarafın seçmeni de normalleşecek. Dediğim gibi CHP Orta Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da geçmişte kayda değer oy alamadığı illerde ciddi manada oylar alacak, milletvekili çıkaracak, bunun yanında AK Parti de Akdeniz’de, Ege’de, Batı sahillerinde bazı yerlerde oyunu artıracak. Ben özellikle AKP ile CHP arasındaki parti geçişliliğinin eskiye nazaran daha fazla olabileceğini, bir şekilde de seçmenin normalleşeceğini düşünüyorum.

* Böyle düşünmenizin nedeni ne peki?
Bunu anlamak için araştırmacı ya da kahin olmaya gerek yok. Türkiye’de yakın zamanda yapılan seçimlere baktığımızda asker, darbe, türban ve ideoloji ekseninde seçime gidiliyordu. Liderlerin meydanlardaki sert ve olumsuz üslubuna rağmen, bu seçim atmosferinin daha çok Türkiye’nin temel meseleleri ve partilerin bu konudaki çözüm önerileri üzerinde yürüdüğünü seçmenin doğru okuyarak, bu şekilde bir farklılaşma yaşayabileceğini düşünüyorum ve bunu araştırmalarımda da görüyorum.

* Peki ne kadar oy yer değiştirebilir AKP ve CHP arasında?
Bu sözlerim, “Efendim bu AKP’lilerin şu kadarı CHP’ye, CHP’lilerden şu kadarı AKP’ye oy verecek” anlamına gelmiyor. Ama bizim 2007 genel veya 2009 yerel seçimlerinde ‘Diğer’ dediğimiz önemli partiler vardı. 2007’de Demokrat Parti yüzde 5.4, Genç Parti yüzde 3, Saadet Partisi de yüzde 2.3 oy aldı. 2009 yerel seçimlerinde ise Saadet Partisi yüzde 5.2, DP yüzde 3.7, DSP yüzde 2.8 oy aldı. İşte bu küçük partiler de son yıllarda zaten büyük partiler etrafında birleşti. Söylemeye çalıştığım şey şu; partiler arasında yer değiştirenler bu “Diğer” partilerden gelenler mi acaba, yoksa 2007’de, 2002’de oy verenler mi bunu ayırt etmek elbette çok zor. Ama açık olarak şunu söylüyorum; Türkiye’de 2007 ve öncesinde yaptığımız araştırmalarda “Bugün seçim olsa oyumu AKP’ye vereceğim” diyen seçmenin yaklaşık yüzde 65’i “Ağzıyla kuş tutsa CHP’ye oy vermem” diyordu. Halbuki geldiğimiz noktada bu oran yüzde 45’e düşmüş durumda.
Yine seçmenlere “Diyelim ki oy vereceğiniz partiden herhangi bir nedenle vazgeçtiniz. İkinci tercihiniz hangi parti olur?” diye sorduğumuzda, 2007 ve öncesinde AKP’li seçmenin yüzde 5’inden daha aşağıda bir kısmı ikinci tercih olarak CHP derken, bugün bu oran yüzde 10’lara çıkmış durumda. Bu şunu gösteriyor; oy verir vermez benim üzerinde ısrarla söylemeye çalıştığım cümle şu, siyasi partilerin bu seçim dönemindeki Türkiye’nin temel meseleleri ile ilgili projeleri, vaatleri ve çözüm önerileri seçmen üzerinde etkili olacak.

* Öyleyse hangisi daha etkili olacak seçmen üzerinde? AKP’nin Kanal İstanbul projesi mi, yoksa CHP’nin aile sigortası mı?
CHP’nin aile sigortası projesinin, taşeronluğa son vereceğiz projesinin, bedelli askerlik projesinin ve emeklilerle ilgili projesinin seçmeni etkilememesi mümkün değil. Benim yıllardır savunduğum tez ve araştırmalarda gördüğüm, bu ülkede seçmenin çoğu parti tercihi kararını ideolojik nedenlerle değil, günlük yaşamına bakarak veriyor. Mesela herkes, “2007 seçimlerinde Anayasa Mahkemesi’nin 367 veya askerin 28 Nisan e-muhtırası nedeniyle AKP yüzde 46.5 oy aldı” dedi. Tabii ki bunların hiç etkisinin olmadığı anlamına gelmiyor bu ama ben seçim döneminde ve sonrasında yaptığım araştırmalarda şunu gördüm, AKP’nin oyu 2007’nin Ocak, Şubat aylarında da yüzde 43-44’lerdeydi zaten. Yani o başarının temel nedeni ekonomi idi. Bunun ispatını da matematik problemlerindeki çarpma, bölme işlemlerinin sağlaması gibi 2009 seçimlerinde gördük. Sayın Başbakan’ın sadece Türkiye’deki seçmeni değil, tüm İslam alemini heyecanlandıran Davas’taki ‘One Minute’ çıkışından sonra AKP’nin oyları yüzde 50 küsurlara çıktı ama sonra yüzde 40’ın altına düştü.

AKP SEÇMENİ DE ‘İKNA OLMADI’ AMA YGS OYA YANSIMADI

* Bunun nedeni neydi?

Dünyayı kasıp kavuran ama Başbakan’ın Türkiye’yi teğet geçti dediği krizin seçmeni teğet geçmediği anlaşılıyor. Nedeni buydu. Oradan yola çıkarak şunu söyleyebiliriz, geçmişte de seçmen ideolojik nedenlerle oy kullanmıyordu. Ama ekonomiye bakarak karar verenlerin yanında takım tutar gibi parti tutanlar vardı. Bunun temel nedeni de siyasi partilerin yürüttüğü seçim kampanyalarıydı. Nitekim 2002 ve özellikle 2007 seçimlerinde gördük; Türkiye tamamen ideolojik eksende bir seçim kampanyası yürüttü. Ama bu seçimde Türkiye’nin sorunları konuşuluyor. O nedenle siyasi partiler arasındaki bu sert söyleme rağmen seçmen bazındaki kutuplaşma eskisi kadar olmayacak.

* Ama YGS’de kutuplaşmanın iyice belirginleştiğini gördük...
Kutuplaşma değil. İnsanlar bu konuya parti aidiyeti ile cevap veriyor. Yaptığımız araştırmalarda, iki kere sorduk YGS meselesini. Halkın yüzde 70’ine yakını, “Ben ikna olmadım”, moda tabir ile “Tatmin olmadım” diyor. AKP seçmeninin ise yüzde 41’i “İkna olmadım”, yüzde 32-33’ü “İkna oldum”, yüzde 30’u ise “Fikrim yok” diyor. Yani AKP seçmeni de bu YGS meselesinde yüksek oranda tatmin olmadı.

* Peki oya yansıdı mı bu?
Hayır yansımadı.

* Sizce neden? Sonuçta 1.7 milyon öğrenci ve ailesini ilgilendiren bir mesele bu...
Buna benden daha çok sosyologların, siyasi partilerin kampanyalarını yürüten iletişimcilerin, stratejistlerin kafa yorması ve bununla ilgili politikalar geliştirmesi lazım. Ben diyorum ki, halkın yüzde 70’i ikna olmadı şifre iddialarında. AKP seçmeni içindeki büyük bir kesim de ikna olmadığını söylüyor. Ama bu oya yansımıyor. Yalnız seçimlere daha üç hafta var. Türkiye’deki her 10 seçmenden birisini yakından, direkt ilgilendiren bir meselenin oya yansımamasının imkanı yok gibi görünüyor. Ama bugüne kadar yansımadı. Çünkü biraz da YSK’nın BDP’li adaylarla ilgili kararı, daha sonra da MHP’nin kasetleri kamuoyunun gündemini oluşturmada YGS’nin önüne geçti.

Küçük partilerin seçmenleri büyük partilerin etrafında birleşiyor

* Yapılan araştırma sonuçlarına baktığımızda AKP neredeyse yine 2007 seviyesinde, yüzde 47’lerde... Bunu neye bağlıyorsunuz?
Herkes zannediyor ki bu ülkede bu kadar olay oluyor, parti tercihleri hiç değişmiyor. Değişmiyor mu? Halbuki partilerin oy oranları aynı olsa bile seçmenin önemli bir bölümü iki seçim arasında yer değiştiriyor. Bu şu anlama geliyor; diyelim ki bu seçimde AKP yüzde 47 oy alsa, bu yüzde 47’yi verenler, 2007’de AKP’ye yüzde 47 oy verenlerle aynı kişiler değil. İdeolojik eksenli partiler hariç... Çünkü, örneğin 2007’de ve 2009’da BDP’ye oy veren seçmenlerin yüzde 90-95’i bu seçimde yine BDP’ye oy verecek. Ama AKP’ye, CHP’ye, MHP’ye oy veren seçmenlerin belki yüzde 15-20’si 2007’ye göre yer değiştirecek ve partiler birbirlerinden oy alıp verecekler.

* Bir de şu çok dillendiriliyor, deniyor ki Adil Gür’ün araştırmalarında AKP 2007’deki gibi, MHP 2007’deki gibi, CHP’de ise 2007’nin çok daha üzerinde oy var, nasıl oluyor bu? Yani diğer partilerin oy oranları aynı ise bir partinin oyu bu kadar belirgin bir şekilde nasıl artar diye soruluyor...
Biraz önce söylediğim gibi hem seçmen 2007’ye göre aynı seçmen değil, aynı partilere oy vermiyor hem de bu seçimin çok ilginç bir sonucu daha olacak. Türkiye’de 1991’den itibaren baktığımızda ‘diğer’ dediğimiz barajın altında kalan ve oy oranları yüzde 5’in altında olan partilerin oy toplamları yüzde 10-15 arasında ediyordu. Bu büyük bir yekûn teşkil ediyordu. Ama ben bu seçimde ‘Diğer’ dediğimiz partilerin oy toplamının geçmiş seçimlerin ancak yarısı kadar olacağını düşünüyorum. Bunun temel nedeni de şu; seçmen büyük partiler etrafında birleşiyor. Tabii burada diğer diye bahsettiğimiz partilere haksızlık etmek istemem. Bu şu anlama gelmiyor; efendim bu partiler Türkiye’nin sorunlarını kavramıyor, yüzde 10’un üzerinde oy alan partilerin liderleri daha kaliteli, daha vasıflı olduğu için değil, sadece yüzde 10 ülke barajı nedeniyle insanlar büyük partilerin etrafında birleşiyor. Bu birleşmenin çok net şekilde 12 Haziran akşamı görüleceğini zannediyorum.
Marmara Gemisi baskınından sonra Milli Görüş oyları AKP’ye göç etti!

* Bu seçimlerde Saadet Partisi ile HAS Parti’nin durumu ne olur?
Dediğim gibi hem bu partilerin liderlerine hem de bu seçimdeki performanslarına, kampanyalarına haksızlık etmek ve gölgelemek istemiyorum. Ama bu seçimde oyu yüzde 5 ve altında olan partilerin önemli oranda varlık göstermeyeceğini çünkü seçmenlerin büyük partiler etrafında birleşeceğini araştırmalarımda görüyorum.

* Numan Kurtulmuş’u Batman’da çok az insan karşılamış. Oysa geçen seçimlerde Saadet Partisi’nin başındayken iyi oy almıştı. Bunu neye bağlamak lazım?
Bu bir gösterge değil, belki de yerel bir problem vardır. Sayın Numan Kurtulmuş yapılan tüm araştırmalar gösteriyor ki saygıyla kabul gören bir isim. Hatta “Adam gibi adam” yakıştırması var şahsı ile ilgili. O manada sadece Saadet Partisi tabanında değil, AKP tabanında da sempati ile karşılanan bir isim. Ama isim olarak sorgulandığında sonuç farklı çıkıyor, parti olarak sorgulandığında farklı... Ben bunu şöyle okuyorum. Sanki kendisine Başbakan’dan sonrası için misyon biçilen bir isim olarak kamuoyunda algı yerleşmiş gibi görünüyor.

...
...
Alt 26.08.2013, 22:29
Erfahrener Benutzer

Standard

http://www.haberekspres.com.tr/polit...ti-h52117.html

AKP'den istifa eden 600 kişi CHP'ye geçti
AKP Bayraklı ve Bornova ilçelerinde yönetici ve üyeler istifa ederek CHP'ye üye oldu. Yaklaşık 600 kişinin AKP'den istifa ederek CHP'ye üye olduğunu söyleyen, AKP Bornova eski İlçe Başkan Yardımcısı Şeref Balbay, Ramazan Bayramı'nın ardından 4 bin 500 kişinin daha AKP'den istifa ederek CHP'ye üye olacağını açıkladı
16 Temmuz 2013 Salı 16:52
AKP'den istifa eden 600 kişi CHP'ye geçti
Esin Gençel-AKP Bayraklı ve Bornova ilçe başkanlıklarına kayıtlı 600 kişi AKP'den istifa ederek, CHP'ye kayıt yaptırdı. Aralarında ilçe başkan yardımcılarının, il yöneticilerinin, ilçe yönetim kurulu üyelerinin bulunduğu yaklaşık 40 kişiye, temsili olarak CHP İzmir İl Başkanlığı'nda katılım nedeniyle rozet takma töreni yapıldı. Törene Bayraklı'nın CHP'li Belediye Başkanı Hasan Karabağ, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, CHP Bayraklı İlçe Başkanı Levent Ölçer, CHP İzmir Milletvekilleri Hülya Güven ve Mehmet Ali Susam ile beraber il yöneticileri katıldı.

4 bin 500 kişi daha üye olacak

Törende konuşan AKP Bornova eski İlçe Başkan Yardımcısı Şeref Balbay, Bayraklı kongresinde haksızlığa uğradıklarını belirterek, "Burada olmaktan memnunuz. AKP'den istifa ediyoruz. Kongrede büyük haksızlığa uğradık. Halkın gücünü yok sayan Bir zihniyet var. AKP kendi delegesine ihtilal yaptı. Atatürk'ün dediği gibi 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir.'AKP'de yapmaya çalıştığımız halk hareketini CHP'de devam ettireceğiz. AKP Bayraklı'da tek bir çivi çakmadı. Buradan Başkan Hasan Karabağ'ı hizmetlerinden dolayı kutluyorum. CHP, bizi kucakladı. Bayraklı ve Bornova'dan 600 AKP'li istifa ederek, CHP'ye kayıt yaptırdı. Ramazan Bayramı'ndan sonra da 4 bin 500 kişi CHP'ye katılacak" dedi.

Yeni yol arkadaşlarımızla devam ediyoruz

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ise, "Uzun süredir çeşitli partilerden, CHP'ye katılım oluyor. geçtiğimiz hafta Hak ve Özgürlükler Partisi ve İşçi Partisi'nden katılım oldu. şimdi de AKP'den katılım gerçekleştiriyoruz. Diktatöryel, ekonomisi üretmeyen, kadınlarının eve kapatıldığı bir anlayışla yönetiliyoruz. Bu anlayışa karşı çıkanlar bugün bizlerle. Laik, sosyal, hukuk devletine sahip çıkmak için bir aradayız. Siyasetin görevi insanı ötekileştirmek, inançlarına göre yargılamak değildir. Siyasetin görevi güçlü, itibarı olan bir ülke yaratmaktır. Bu sorumlulukla yeni yol arkadaşları edindik. Bu katılımlar ile de İzmir'de büyük bir farkla yeniden iktidar olacağız. Katılan arkadaşlarımız gelecekte çocuklarına çok güzel şeyler anlatacaklar. Birlik içinde, bağımsız, özgür, tarlaların yeniden ekildiği, insanların inanç ve kökenlerine göre sorgulanmadığı bir ülkeyi hep beraber gerçekleştireceğiz."

Bayraklı'da halk iktidar olacak

Törende konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, AKP'den istifa edip, CHP üye olan kişilerin emektar ve halktan yana tavır sergileyen kişiler olduğunu ifade ederek, "Bu arkadaşlarımız kongre sürecinde büyük haksızlıklara uğradılar. Bayraklı'da yaşanan rant kavgası, bu arkadaşların görevden alınmasının nedeni. Çünkü bu arkadaşlarımız halktan yana oldukları için bu ranta izin vermeyeceklerdi. Bu nedenle de CHP'ye katıldılar. Biz Bayraklı'da hiç bir insanımızı ayırt etmedik. Bayraklı'da barışı, kardeşliği gördük. Bayraklı'da halkın iktidarını yeniden göstereceğiz. Sizlerle olmaktan gurur duyuyorum" diye konuştu.

CHP Bayraklı İlçe Başkanı Levent Ölçer ise, AKP'den istifa edip CHP'ye üye olanlarla zamanında demokratik bir şekilde yarıştıklarını söyleyerek, "Bu arkadaşlar, AKP'yi Bayraklı'da diri tuttular. En çok çalışan arkadaşlar. Arkadaşlarımızın kazandığı demokratik haklar antidemokratik uygulamalarla geri alındı. AKP Bayraklı'yı rant kapısı olarak görüyordu. Bu gerçeği gören arkadaşlar doğru siyaset yapmak için aramıza katıldı" dedi.
Antwort